Saturday, 14 February 2015

PAST TENSE

Hello guys and peeps ! A negative day today.


                                             



Sometimes people can't let themselves get rid from the past. But keep telling the others to let it go. Sometimes we told people to be strong, but we keep ourselves weak(despair). Sometimes we asked people to move forward, but we keeping ourselves static and not moving at all. Sometimes we said to people to search new inspiration, but we keep ourselves surround with the past aspiration.

And we keep saying to people 'Be the present' but we let ourselves labyrinth with the past.

Fake(?) Haha.

We keep smiling but deeply in our heart there were thousands thorn. We keep cheering but there was sadness behind it. We pretended to be strong, tbh actually we need someone.

Once, I wanted to disappear from people. They doesn’t need me at all. Because everyone will die, and people will not remembering us isn't ? So, is it necessary for ourselves knowing people, in fact we know they WILL forget us?

I know world is like hell. But reality is hell, tho. And I know when I felt to run away, I just can't.

Well, you can said, world is not wonderland, which there is no heaven here. World is the place we should take it over and not let it taking over. But sadly, we get fire up with wealth of world even we know the world actually lying us(and its hell)

Sorry guys, this post a bit negative. Just take some ibrah from it.

Let say, suddenly someone important for us are so far far far far away. At first, we ignored. But after a long period we felt lost. Why we being like that? Because we are too hoping on him/her on everything we did(do).

I hate the feeling of lost. It sucks and I'm sick with it. 'Feel' is hell. But 'feel' needed to be pain, right?

Hectic life, eh? I'm not despair, but still.

I want to share one funny story. I bet you will laugh.

Back then once, I have tried disappearing(lost contact) myself from people I know which is so important for me(not boyfriend;take this note seriously) I don’t have any either.

So, I keep running from that person. After a long time, I just want that person ask me for come back and don't run away again. But sadly, nothing came through and at that I felt, I'm not needed(?)

Funny right? Waiting for someone that we know he/she will be there for us but its vice versa. Hell.

From there I know, whenever you go, first keep your mom and dad deep bottom in your heart. Because once you lost people that you know(friends or etc.), you will not regret because they will forget. But once you lost your life(family), you can't be alive anymore, now die.

In this world, we need to think twice. World is come up by choices.

Whether we want live our life with past or present.
__
"Kak skee boleh ke kita sayang kawan lelaki kita?"
"Kenapa dorang bukan manusia ke, takpayah sayang?"
"Cakaplah betul betul."
"Betul-betul"
Sepi, dia tak balas text, aku balas lagi
"Setiap manusia ada hak untuk disayangi dan menyayangi."
"Even kat lelaki?"
"Kenapa kalau lelaki?"
"Yelah dorang ada kata jaga ikhtilat lah bagai"
"Ada beza."
"Beza?"
"Tak semestinya kita jaga ikhtilat kita tak boleh sayang mereka"
"Akak ada kata, kalau suka kat seseorang, jauhkan diri. So, orang tu tak layak disayangilah?"
"…"
  Wahai adik-adik sekalian, budak kecik tu buat cara budak kecik eh -________-
Aku bukan budak kecik dah eh, tahun depan aku 18 tau *flip tudung* Haha kbai.


Monday, 9 February 2015

SEMPURNA BUKAN INFINITI

Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalammualaikum, alhamdulillah pada hari ini. Lama tak update blog. Lama ternanti nanti ke(?) Eh, ada ke, adeh -.-' *sila baling tomato* Memang aku kuat perasan pun. Orang yang kenal aku memang akan kata gitu. Aku 'buat' kuat perasan untuk bergelak je dengan kawan-kawan.

Gelaklah selagi kotak ketawa anda masih berfungsi. (Okay, banyak tengok spongebob)

Tahun ini last year bermanja dengan ahlul-ahlul sekolah. Last year juga nak gelak sakan dengan kawan-kawan. Last year juga dapat bahan kawankawan. Last year juga dapat nak menangis sesama dengan kawan. Last year juga dapat buat presentation gila-gila. Last year nak kena marah dengan cikgu puas-puas. Last year dapat kenal bebudak junior.L ast year, tinggalkan pusat sumber sekolah yang aku bernaung diatasnya selama 4 tahun. Dan last year juga dapat pandang kerek dengan junior perempuan yang gedik tergelak macam sakai tahap infiniti yang suaranya nyaring lebih dari pontianak! (Sila jaga gelak anda wahai wanita diseluruh dunia)

Well, kuasa veto senior bhai.

Balik pada tajuk entri pada hari ini.

"Anda semua kelas 5 Science 1 ! Kelas elit harapan straight A sekolah ! Andalah kelas yang paling cerdik ! Dan daripada keputusan peperiksaan kelas andalah dapat mengharumkan nama sekolah." Kata setiap guru mengajar dan Pengetua.

Sepertinya terdapat beribu guni yang entah berapa kilonya terbeban di atas aku yang beratnya hanya 37kg (Takdelah keding mana. Jangan jeles,k. Bhahaaa)

Beban? Atau tanggungjawab?

"Biar ada sikt rasa tanggungjawab" - Syukr

Di atas setiap tanggungjawab ada beban pikulannya.

Alhamdulillah, study aku okay but still bukan yang terbaik. Aku akan cuba. Cuma perlukan doa anda, reader. Walaupun tak kenal, aku perlukan doa. Sudi? *buat muka seposen*

Okay, balik pada main point.

Sebagai seorang manusia atau khalifah ,ada peranan masing-masing. Maka itu dipanggil tanggungjawab. Manusia memang memikul banyak tanggungjawab. Tidak kira ia besar atau kecil., sikit atau besar, rahsia atau umum. Tetap tanggungjawab.

Hasil daripada tanggungjawab itu pula?

Ada orang yang akan rasa "Laporan ni ada tak betul, check balik dan hantar petang nanti !"
"Apa punya kerja ni?! Aku suruh buat lain kau buat lain ! Buat balik!"
"Tak lengkap ! Pergi check !"

Kenapa takda yang perfect dimata manusia? Tetapi mata manusia pada dunia terlalu 'sempurna katakoo' Kenapa?

Sebab kesempurnaan yang kasarnya dimata manusia(majikan) adalah sesuatu hasil yang mengikut kemahuannya dan mengikut rasa atau moodnya tika itu. Adil? Tetapi tidak ramai sebegitu, namun masih ada sebilangan.

Kesempurnaan kita pada hasil kerja kita pula adalah kesempurnaan melalui usaha dan penat lelah kita menyiapkan kerja itu.
"Alhamdulillah, dah siap pun. Penat cari maklumat kat buku buku rujukan. Memadai dah ni."

Tapi, kena juga kita lihat dari aspek mata orang lain(majikan). Seperti juga kita bercakap dengan orang, perlu juga kita jaga hati dia.

Pernahlah satu hari, aku gigih tulis cerpen. Lepas tulis aku emailkan kat Zel. Then aku akan minta dia komen atau betulkan apa yang aku silap. Sebab aku bukan profesional. So, adalah juga dia komen. Dan ada terima nasihat dia untuk lebih perbaiki.

Tak kisahlah seteruk mana komen. Terima dengan lapang dada. Dan berusaha buat yang terbaik dari yang tadi. Bukan makinya orang komen itu.

Sempurna bukan infiniti, kawan.

Sifat sempurna yang infiniti adalah Allah SWT. Korang tak mampu mencari sesuatu yang infiniti didunia. Kenapa? Sebab Tuhan ada kuasa menarik balik nikmat itu. Maka kitalah yang meminjam infiniti itu.

Tekan kalkulator kira punya kira punya kira then tekan equal keluar math error itu pun infiniti. Formula infiniti S∞ = a/ 1-r (okay, addmath and baru belajar chap tu ._.)

Maka kiraan itu terlalu infiniti sehingga otak kalkulator takdapat jawab. Inikan pula manusia.

Jadi, dalam membuat sesuatu pekerjaan kena ada Al-Ikhlas barulah kesempurnaan mampu dilihat oleh kedua dua pihak.

Sebab tanpa ikhlas, hasil anda kosong. Mungkin tidak kosong pada zahir tetapi pada batin kita.

Jika perbuatan itu ikhlas kerana Allah SWT ada, maka tiada ragu untuk berjaya. Hipotis diterima.


020215

NOTA DARI 'MALAIKAT'

Beg aku campak ke tepi. Bergegas ke rak buku, ambil sekeping kertas. Melakar suatu perasaan. Perasaan sukar ditafsirkan. Sesuatu yang tidak dijangka. Ya, lagi sekali. Aku rindu dia. Sangat merindui.

Pertemuan kami sangat singkat, tetapi perjalanan hidup antara kami sudah seperti abad yang lamanya. Pertemuan yang tak dijangka.

Dahulu, aku menerima sekeping nota dari seseorang yang aku sendiiri tidak ketahui, tapi aku juga senang dengan kehadiran nota itu. Apa yang mampu aku luahkan adalah, terima kasih.

Jika aku mampu, ingin sahaja aku buka jendela dan jerit sepuasnya.
Jika aku mampu, ingin sahaja aku terbang ke langit mencari gerangan dia.
Jika aku mampu, hendak sahaja aku bawanya ke syurga bersama.

Kerana dia faham aku. Kerana dia ada untuk aku. Kehadiran sekeping kertas itu pasti ada nilainya untuk aku, kerana dia tahu apa yang di alami aku.