Posts

Showing posts from 2015

Hasutan;

Kalau kau mahu tunduk pada syaiton, sungguh lakukanlah maksiat. Kau pula mahu menjadi ikutan sebagai tali barutnya, kau mengajak yang lain mengikut serta. Ajakan kau diterima dek lihat kau tersenyum bersembunyi di balik topeng. ((Tak cool weh, ajak orang buat maksiat. Ajak buat baik baru best))

Anak cucu adam ini bagaikan suatu tebusan yang digari lengan dan kaki. Cucu adam ini akan dibuka garinya pabila mereka-mereka(syaitons) berjaya buatkan manusia terhasut dengan kecelakaan.

Atau anak cucu adam ini terlepas dengan gari yang hancur berderai atas taatnya sang cucu pada Tuhan Azzawajal kerana diberi iman dan ketaqwaan yang puncak.

Saat maksiat jadi Tuhan, syaiton dah tak kacau, dia goyang kaki.

Menjangka yang Tidak-dijangka

Bismillahhirahmanirrahim.


Manusia serba kekurangan tetapi mereka mengharap lebih ; sesuatu yang luar biasa. Tetapi diri sendiri ini lemah tiada daya.

Sesuatu pengharapan tanpa usaha itu sia-sia.

Angan-angan imaginasi tanpa mencipta langkah pertama itu tak mencapai pada realiti.
Kenapa adanya pengharapan(?)
Kenapa kita tunggu pada pengharapan(?)

Huh.

Aku pelik. Kadang-kadang apa yang diharapkan tidak berlaku, apa yang dinginkan tidak terjadi. Kadang-kadang itu pula pengharapan itu terjadi tapi tidak pada waktu yang dinantikan. Dan kadang pula, pengharapan kita capai realiti, lupa pula kita untuk mensyukuri.

Fitrah manusia; mahukan keajaiban tetapi tidak mahu guna tongkat sakti(usaha)

Tetapi salahkah untuk mengharap atau menunggu ia(sesuatu) terjadi dengan keajaiban.(cth) Aku sayang kau, bila kau nak sayang aku? Eh.

Fikir balik.

Kita menunggu A+ bergolek atas red karpet, tapi kita biarkan diri kita berbogel(tanpa ilmu) di atas red karpet. Tak cun, bro!

Dalam pengharapan sesuatu, k e p …

Transparen.

070615

Dimana aku hilang
Sekali lagi menjadi asing
Sukar menjadi diri sendiri
Untuk menonjol siapa diri ini

Sekali lagi
Aku seperti halimunan
Yang transparen melalui sesak manusia
Mereka-mereka yang lupa aku ada disebelahnya
Disana aku pendengar setia
Tapi mereka kata aku tiada(?)

Aku tersenyum dalam monolog
Kehidupan yang tidak kelihatan
Di balik menyelusuri himpunan cerita manusia-manusia

Sekali lagi aku tersenyum
walau hijab mereka tidak terbuka untuk melihat aku.

What does mean 'be yourself(?)'

Anime ; Barakamon
Song ; Rashisa
By ; Super Beaver
Status ; ((not complete watch yet ._.))


What does it mean to “be yourself”?

“Stand out” and be different!
Those words were printed in bold on the cover
Of a magazine in the convenience store

What does it mean to “be yourself”?
As a child, I never gave it a second thought
If there was something I didn’t like, I got mad
If there was something I liked, I said so

But we all change, in time
As do the things we want to protect

From a treasure known to only you
To a fa├žade that exists purely to be seen

The more you become an adult
The more you become capable of regret

But you know, despite all that
There are things you start to realize

So I’m just going to be myself
And you can just be yourself, too
I don’t think we need to have
All the answers right from the start

Because I’m not you
Just as you’re not me, so

Join hands with the person passing by
That’s how love starts to bloom
That’s the way it works

I wonder what it means to “be yourself”
Time may pass
But it can’t era…

Aku seorang yang gagal

Image
Masa cuti Raya Cina

Nabila datang rumah ziarah kami sekeluarga. Aku pun macam tak peliklah sebab ada orang baru kat rumah.

Kami rapat tapi tak sangat( buat buat faham jelah). Then as usually Nabila akan lepak kat bilik sambil belek novel. After that kitorang beborak pasal study well kami sesama spm.
Ayat dia memang buat aku feel gile.

"Macam mana study? Okay?" Nabila tanya aku sambil makan roti.

Aku gelak then diam.

Then nabila tanya balik "Kenapa tak okay ke?"

Aku pun mengeluh dan mula bersuara "Huh, not the best and not even better one"

"Takpa usaha lagi."

"Abil, bila rasa kuat usaha tapi hasil kosong, hati dan otak sakit tau. Unvalueble."

Nabila tepuk bahu aku.

"Tapi bila satu hari tu, tetiba kau akan dapat hasil gempak macam mana?"

"Abil, apa apa aku buat dan berusaha takkan dapat apa yang aku expect"

"Kau bukan tuhan yang mampu merealisasikan apa yang kau expect."

Terdiam aku.

Pastu dia kata "B…

PAST TENSE

Image
Hello guys and peeps ! A negative day today.





Sometimes people can't let themselves get rid from the past. But keep telling the others to let it go. Sometimes we told people to be strong, but we keep ourselves weak(despair). Sometimes we asked people to move forward, but we keeping ourselves static and not moving at all. Sometimes we said to people to search new inspiration, but we keep ourselves surround with the past aspiration.

And we keep saying to people 'Be the present' but we let ourselves labyrinth with the past.

Fake(?) Haha.

We keep smiling but deeply in our heart there were thousands thorn. We keep cheering but there was sadness behind it. We pretended to be strong, tbh actually we need someone.

Once, I wanted to disappear from people. They doesn’t need me at all. Because everyone will die, and people will not remembering us isn't ? So, is it necessary for ourselves knowing people, in fact we know they WILL forget us?

I know world is like hell. But reality i…

SEMPURNA BUKAN INFINITI

Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalammualaikum, alhamdulillah pada hari ini. Lama tak update blog. Lama ternanti nanti ke(?) Eh, ada ke, adeh -.-' *sila baling tomato* Memang aku kuat perasan pun. Orang yang kenal aku memang akan kata gitu. Aku 'buat' kuat perasan untuk bergelak je dengan kawan-kawan.

Gelaklah selagi kotak ketawa anda masih berfungsi. (Okay, banyak tengok spongebob)

Tahun ini last year bermanja dengan ahlul-ahlul sekolah. Last year juga nak gelak sakan dengan kawan-kawan. Last year juga dapat bahan kawankawan. Last year juga dapat nak menangis sesama dengan kawan. Last year juga dapat buat presentation gila-gila. Last year nak kena marah dengan cikgu puas-puas. Last year dapat kenal bebudak junior.L ast year, tinggalkan pusat sumber sekolah yang aku bernaung diatasnya selama 4 tahun. Dan last year juga dapat pandang kerek dengan junior perempuan yang gedik tergelak macam sakai tahap infiniti yang suaranya nyaring lebih dari pontianak! (Sila jaga gelak anda wahai…

NOTA DARI 'MALAIKAT'

Beg aku campak ke tepi. Bergegas ke rak buku, ambil sekeping kertas. Melakar suatu perasaan. Perasaan sukar ditafsirkan. Sesuatu yang tidak dijangka. Ya, lagi sekali. Aku rindu dia. Sangat merindui.

Pertemuan kami sangat singkat, tetapi perjalanan hidup antara kami sudah seperti abad yang lamanya. Pertemuan yang tak dijangka.

Dahulu, aku menerima sekeping nota dari seseorang yang aku sendiiri tidak ketahui, tapi aku juga senang dengan kehadiran nota itu. Apa yang mampu aku luahkan adalah, terima kasih.

Jika aku mampu, ingin sahaja aku buka jendela dan jerit sepuasnya.
Jika aku mampu, ingin sahaja aku terbang ke langit mencari gerangan dia.
Jika aku mampu, hendak sahaja aku bawanya ke syurga bersama.

Kerana dia faham aku. Kerana dia ada untuk aku. Kehadiran sekeping kertas itu pasti ada nilainya untuk aku, kerana dia tahu apa yang di alami aku.

Graviti.

Sudah lama aku memerhati gerak geri seorang arjuna yang menjadi santapan hati dalam diam. Sudahku sembunyi dibalik cermin yang merefleksi pandangan belakang untuk terus sembunyi tanpa diketahui.

Gilakah?

Saat aku seorang diri bergelut dengan hati untuk meneruskan santapan hati atau biarkan ia pergi. Tidak mampu aku lepaskan dia yang ku kenali dalam diam selama ini.

Aku mengangkat dagu, melihat ciptaan Tuhan yang agung dimata seorang hamba. Tersenyum melihat bintang yang mengerdip ke arah ku.

Berpaksikan garisan atmosfera, ingin sahaja ku bawa dia jauh melangkah melihat galaksi alam. Melihat meteor yang berlalu pergi melalui rahang langit yang terbentang luas untuk di isi.

Ingin sahaja ku bawa dia berlari menaiki awan, terbang bersama bintang-bintang untuk ke planet zuhal.

Tanpa fikirkan hari mati cuma mengenang hari bahagia yang berputar tidak selaju planet bumi. Mengecap kebahagian infiniti.

Tetapi hakikat sebenarnya, ada garisan graviti yang menolak masuk segala isi imaginasi kepa…